Muurschildering uit voormalige aula gaat verhuizen.
Van oorsprong was de voormalige Rijks HBS een U-vorm rond een binnenterrein. Begin zestiger jaren is een hele sobere uitbreiding langs de Prinses Marijkestraat gebouwd en is het binnenterrein helemaal overkapt waardoor een modern atrium is ontstaan. We brengen het gebouw weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm en we creëren 14 klassieke, comfortabele appartementen rondom een groene binnentuin. De voormalige aula wordt hiervoor getransformeerd naar een gezamenlijke tuin. De bijzondere muurschildering in de voormalige aula wordt binnenkort overgeplaatst naar de nieuwe locatie van Stad en Esch op Ezinge.
De muurschildering, gemaakt door Folkert Haanstra in 1963, zou eigenlijk verdwijnen. Doordat de voormalige aula verandert in een binnentuin, zou er geen ruimte zijn voor de schildering. De gemeente Meppel startte daarom een onderzoek naar mogelijkheden om het kunstwerk toch te behouden. In eerste instantie leek een overplaatsing moeilijk uitvoerbaar, maar dit bleek later toch mogelijk. Mede door een financiële bijdrage van Stichting Waarborgfonds Meppel, de gemeente Meppel en Stichting Beeldende Kunst kunnen restaurateurs nu aan de slag.
Het is geen eenvoudige klus, omdat het kunstwerk van de muur afgepeld moet worden. De muurschildering is 10,5 meter lang en 3,7 meter hoog. Met een speciale techniek wordt de verf- en stuclaag losgehaald en overgezet op doek door gespecialiseerde restaurateurs.
Peter de Visser, directeur-bestuurder van Stad & Esch, spreekt van een stuk nostalgie dat terugkeert. “Dat schilderij heeft heel wat meegemaakt daar in de aula. Het heeft zeker betekenis voor Stad & Esch.”
Bekijk hier een korte video over de overplaatsing van de schildering.