Muziekcoöperatie Meppel blijft voorlopig gebruik maken van de monumentale gymzaal

De Muziekcoöperatie organiseert vanaf 2016 concerten op bijzondere locaties binnen Meppel. Eén van deze bijzondere locaties is de monumentale gymzaal van de voormalige Rijks Hogere Burgerschool, gelegen aan Zuideinde 76, beter bekend als het oude ‘technieklokaal’ van het voormalige Stad & Esch onderwijscomplex.

De gymzaal is omstreeks 1890 gebouwd in Eclectische stijl met belangrijke elementen van de Chaletstijl als complexonderdeel bij de Rijks Hogere Burgerschool. Opmerkelijk zijn de gevels voorzien van vakwerk met houten raamwerk en bakstenen opvulling. In 1912 is het gebouw verplaatst naar de Vledderstraat om plaats te maken voor een nieuwe gymzaal op diezelfde locatie, die eveneens in procedure is om te worden aangewezen als provinciaal monument. De gymzaal ligt naast een voormalig schoolgebouw aan een pleintje en wordt aan drie zijden omsloten door bebouwing.

Sinds de Scholengemeenschap Stad & Esch in 2014 verhuisde naar Onderwijspark Ezinge, staat de gymzaal leeg. Het pand biedt echter een goed decor voor concerten en theatervoorstellingen.
Beans & Fatback, The Kik, Tim Knol, ze hebben er allemaal opgetreden. Zo staat voor zaterdag 29 september 2018 Michelle David & The Gospel Sessions gepland.

Schavast heeft de gymzaal aan de Muziekcoöperatie in gebruik gegeven voor een nog nader te bepalen periode, met ingang van 1 maart 2018. Er zal nog overleg plaatsvinden tussen Muziekcoöporatie Meppel en Schavast over de duur van de voortzetting.

Voor meer informatie, zie