Stadswoningen

Architectuur

Langs de Prinses Marijkestraat maken we de straatwand weer compleet met een rij van 5 stadswoningen. Dit stuk ligt binnen het gebied ‘Beschermd Stadsgezicht met hoge waarde’. Dat vereist ook een zorgvuldige, ingepaste architectuur.

Hier creëren we stevige woningen van drie lagen, net als de beide schoolgebouwen gelegen op een plint.  Zo krijgt elke woning een stoepje bij de entree en kijk je vanuit de eetkamer als bel-etage uit over de straat. Aan de achterzijde ligt de tuin vanwege het wat oplopende terrein even hoog als de woonkamer. De aan de binnenhof gelegen zongerichte tuin krijgt extra privacy door de groene erfafscheiding met berging inclusief carport. Aan deze achterzijde leggen we de bovenste verdieping wat terug. Daardoor krijgt deze kant een luchtig beeld en is er zelfs plaats voor een eventueel dakterras. Op de eerste verdieping is er plaats voor 3 slaapkamers en een badkamer met douchehoek, wastafel en wandcloset. De vaste trap gaat naar de zolderverdieping, die vrij indeelbaar is. Deze woningen zijn uiteraard gasloos. Ze zijn uiterst energiezuinig door de hoge isolatiewaarden, de warmtepomp en de zonnepanelen. De woningen worden op de begane grond en de eerste verdieping voorzien van vloerverwarming.

Bij het ontwerp is goed gekeken naar de maat en schaal van het HBS gebouw en de Zuiderschool; van deze monumenten is een eigentijdse vertaling in architectuur gemaakt. De gevels rijzen ook hoog op en worden uitgevoerd in bijzonder gedetailleerd metselwerk in twee kleuren, de kozijnen zijn van hout.

Speciale aandacht is er gegeven aan de hoekwoning, die zich om de hoek vouwt en zo een pendant  vormt van de monumentale hoek van de Zuiderschool.  Zo vormen ze samen een royale ‘poort’ naar de parkachtige binnenhof.

NB. klik op de pijltjes aan weerszijden van de foto bovenaan de pagina om meer impressies te bekijken.

*De getoonde illustraties, situatie, foto’s en plattegronden geven een impressie van het project weer. Aan de info op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.