Voormalige Gymzaal

historie en architectuur

Het middelpunt van Park Oud Zuid wordt gevormd door de voormalige gymzaal, die in 1913 werd neergezet als onderdeel van de Rijks Hogere Burgerschool. Het ontwerp is van de hand van de toenmalige directeur gemeentewerken D. Monsma. Die tekende voor meerdere uitbreidingen van het HBS gebouw en ook de Zuiderschool. De gymzaal, een monument in Overgangsarchitectuur, is gebouwd op de locatie van een voorganger. Dat oude gymlokaal werd verplaatst naar de Vledderschool.

De huidige, vrijstaande gymzaal ligt achter op het terrein van de voormalige HBS (tot 2014 in gebruik als schoolgebouw) aan het zogeheten J. Postemapleintje. Een rijkgedetailleerd monumentje in zogenaamde Chaletstijl. Daardoor staat het ook zo vanzelfsprekend in het groen. Later is het gebouw op een wat ongelukkige manier uitgebreid met extra kleedkamers, wat erg afbreuk deed aan de charme. Gelukkig kunnen we dat herstellen; de lelijke puist wordt gesloopt en de gymzaal wordt in oude luister hersteld. De gevelindeling, met aan beide zijden drie grote puien met bijbehorende dakkapellen, geeft ons de kans er nu een drietal bijzondere, ruimtelijke woningen in te creëren. Daarbij ontstaat er een interessante mix van oorspronkelijke elementen met een nieuwe invulling. Achter de grote puien aan de achterkant komt een vide tot aan de monumentale kap, die de ruimtelijke verbinding vormt met de ingestoken verdieping met slaapkamers en een badkamer met douchehoek, wastafel en wandcloset. Zo worden de kwaliteiten van het gebouw optimaal benut. Deze puien geven toegang tot de tuinen in het midden van de groene hof. Aan de andere voorzijde bieden ze plaats aan de entrees. We zetten de grote monumentale deuren open en creëren daarachter nieuwe houten ramen.

De drie woningen zijn bijzonder goed geïsoleerd aan de binnenzijde, zo blijft de monumentale uitstraling behouden. Ze zijn voorzien van een cv ketel voor de warmtevoorziening.

NB. klik op de pijltjes aan weerszijden van de foto bovenaan de pagina om meer impressies te bekijken.

*De getoonde illustraties, situatie, foto’s en plattegronden geven een impressie van het project weer. Aan de info op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.