Voormalige HBS

historie en architectuur

De oude Rijks HBS is een neorenaissance gebouw uit 1882 en een belangrijk gemeentelijk monument in de geschiedenis van de Drentse scholenbouw. Pas in juli 2014 sluit de school definitief haar deuren, na een periode van 132 jaar. Inmiddels is het een provinciaal monument.

Een markant gebouw dat, qua uitstraling aan de voorzijde, in al die jaren nauwelijks veranderd is. De rijke detaillering van met name de voorgevel valt op. Naar achteren is het gebouw meerdere malen uitgebreid en de komst van de HBS leidt ertoe dat op de locatie Zuideinde 76 in de loop van de tijd een complex van schoolgebouwen is ontstaan.

Van oorsprong was het een U-vorm rond een binnenterrein. Begin zestiger jaren is een hele sobere uitbreiding langs de Prinses Marijkestraat gebouwd en is het binnenterrein helemaal overkapt waardoor een modern atrium is ontstaan. Daarin staat ook een prachtige, royale spiltrap van beton, kenmerkend voor die tijd. We brengen het gebouw weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm en we creëren 14 klassieke, comfortabele appartementen rondom een groene binnentuin. Daarbij handhaven we de oorspronkelijke stijl en elementen van de buitengevels; aan de binnenhof gebruiken we de brede toegevoegde omgang en maken we een eigentijdse wereld met lichte gevels en groene terrassen.

Ieder appartement is anders; niet alleen door zijn oriëntatie aan de gevels of ligging op de verschillende verdiepingen. We versterken het oorspronkelijke karakter van de ruimtes. Zo zorgen we ervoor dat de hoge woonruimtes extra belevingswaarde krijgen aan de grote klasramen op de onderste lagen of juist in de kap met zijn spantconstructies en oude én nieuwe dakkapellen. Zo ontstaan er 14 verschillende, klassieke appartementen, ieder met zijn eigen kwaliteit.

Omdat de buitengevels van dit monument niet geschikt zijn voor balkons of andere buitenruimtes, wordt de binnenhof ingericht met veel groen en terrassen op de ruime omgangen. Natuurlijk zetten we de modernistische spiltrap in voor het exploreren van deze gezamenlijke ontmoetingsruimte, speciaal voor deze appartementen. De terrassen worden vanuit de woonruimte bereikbaar via grote, wegschuifbare harmonicapuien.

De appartementen worden op een hoog afwerkingsniveau opgeleverd. Met oog voor behoud van kenmerkende stijlelementen. De woning wordt geheel geïsoleerd aan de binnenzijde en de comfortabele vloerverwarming in het gehele appartement wordt bediend door een eigen warmtepomp: u krijgt een gasloze woning. Uiteraard worden de appartementen voorzien van luxe sanitair en dito tegelwerk.

De centrale entree wordt in zijn oude luister hersteld en voorzien van videofoon en brievenboxen. U krijgt (een) eigen parkeerplaats(en) en op de begane grond is een ruime gezamenlijke fietsenstalling.

NB. klik op de pijltjes aan weerszijden van de foto bovenaan de pagina om meer impressies te bekijken.

*De getoonde illustraties, situatie, foto’s en plattegronden geven een impressie van het project weer. Aan de info op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.