Voormalige Zuiderschool

historie en architectuur

De Zuiderschool, gebouwd in 1928 in de architectuur van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw  heeft in de basis een L-vormige plattegrond met oorspronkelijk drie lokalen in de vleugel langs de straat en twee in de vleugel daar haaks op. Haaks tegen deze kortere vleugel is conform het nieuwe bouwbesluit een gymnastieklokaal gebouwd, waardoor in feite een U-vormige plattegrond is verkregen.

De Zuiderschool heeft een krachtige volumewerking met een hoger opgaand, plat gedekt torendeel waarin de entree en de trappartij zijn opgenomen. Beide lesvleugels zijn voorzien van flauw hellende zadeldaken met een breed dakoverstek. De stevige, grindbetonnen lateien versterken bijna als ornamenten de horizontale werking van de vensters. Grindbeton is ook gebruikt voor de luifel boven de hoofdentree en het trappenhuis in de monumentale hal. De detaillering van de trappartij met een houten, geschulpte leuning sluit aan bij de ijzeren balustrade van de meeontworpen ommuring aan de straat. Bij de Zuiderschool zijn de gangen aan de buitenzijde gesitueerd met de grote en hoge lokalen georiënteerd op de zon en het schoolplein. Het kantoor van het hoofd van de school was op de hoek naast de entree, naast de trappartij en met zicht in de gang langs de straat.

Van dit monument handhaven en restaureren we het gedeelte dat de straatwand vormt inclusief de entree met het royale trappenhuis. In de oorspronkelijke constructie creëren we een viertal bijzondere woningen waarin de beeldbepalende elementen een belangrijke rol spelen. In de gangen langs de Noordgevel met hun bijzondere constructie komen de entrees , trappen en andere voorzieningen. Aan deze groene kant komen de woonkamers te liggen met grote harmonicapuien als van de voormalige klaslokalen. En op de verdieping de slaapkamers, ook op de tuin georiënteerd. De oorspronkelijke doorkijkjes naar de gangen en de kasten hebben een plaats gekregen in het nieuwe ontwerp. Net als de tegellambriseringen in de gangen. De woningen krijgen twee badkamers met luxe sanitair en tegelwerk. Er is ruimte voor 4 slaapkamers.

Uiteraard is de woning met de grote monumentale trap in de woonkamer extra bijzonder. Deze trap wordt het pièce de résistance van deze woning. Net als de glas-in-loodramen, die we restaureren en afwisselen met helder glas t.b.v. uitzicht en daglicht.

Alle woonkamers zijn voorzien van radiatoren die gevoed wordt door een state-of-the-art hybride warmtepomp met cv ketel. De huizen zijn geheel geïsoleerd aan de binnenzijde.

De benodigde nieuwe entreedeuren worden subtiel en strak in de bestaande straatgevel gevoegd. Van de andere gevel van het oorspronkelijk L-vormige gebouw, die we slopen, behouden we de onderzijde van de gemetselde gevel, die een belangrijk element in de parkinrichting gaat vormen.

De tuinmuren met hek langs de straat worden in oude luister hersteld. Het hek geeft toegang tot het privéterrein waar de eigen parkeerplaatsen zijn gesitueerd.

NB. klik op de pijltjes aan weerszijden van de foto bovenaan de pagina om meer impressies te bekijken.

*De getoonde illustraties, situatie, foto’s en plattegronden geven een impressie van het project weer. Aan de info op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.